Inicio > Eventos TDA-H
Eventos TDA-H help
Flat View
Ver año
Vista Mensual
Ver mes
Weekly View
Ver semana
Daily View
Ver hoy
Categories
Ver categorías
Search
Buscar
VII JORNADAS DE APYDA (I JORNADA MÉDICA)
Sábado, 10 Abril 2010, 09:00 - 14:00
Títol:

I JORNADA MÈDICA – VII JORNADES D’ APYDA
“UNIM ESFORÇOS PEL TDAH”


Definició:

Jornades divulgatives d’informació del Trastorns de Dèficit d’Atenció amb/sense Hiperactivitat, (TDAH), dirigides a la comunitat mèdica.


Calendari i ubicació:

10 d’Abril de 2010 a l’ Auditori de Caixa TarragonaJustificació del projecte:

El TDAH és el trastorn mental amb més prevalença en l’edat infantil i juvenil. S’estima que afecta entre un 5% i un 8% dels nens amb edat escolar i un 4% en adults.

La detecció precoç, així com un diagnòstic i intervenció adequats, constitueixen l’estratègia principal en la prevenció, el maneig dels problemes associats al trastorn i l’evolució del mateix.

Finalitat i objectius del projecte:

- Unificació del terme TDAH i la seva utilització per part dels professionals implicats amb el procés d’atenció.
- Unificació dels criteris diagnòstics i terapèutics per part dels professional sanitaris.
- Detecció precoç del TDAH i formació dels professionals sanitaris de pediatria i salut mental així com del personal qualificat per atendre les necessitats dels afectats i les famílies.
- Protocols clars d’actuació del TDAH per al diagnòstic i posterior tractament.
- Identificar, diagnosticar adequadament i tractar el TDAH en totes les seves manifestacions i trastorns associats.
- Evitar la disparitat de diagnòstics i evitar l’ infra-diagnòstic.


Continguts de la conferència:

- L’ importància dels protocols de diagnòstic en el TDAH.
- Conseqüències de no realitzar un diagnòstic diferencial adequat.
- El TDAH a l’edat adulta.
- Tractament farmacològic en el TDAH.
- Tractament multimodal.
- Factors genètics de susceptibilitat al TDAH


Abordatge del TDAH des del punt de vista multidisciplinari, són els eixos conceptuals de l’estructura de la jornada nostra.

S’abordarà metodològicament amb una conferència inicial i una posterior taula redona on s’aportaran diferents visions o perspectives en el bloc temàtic dels protocols a seguir per als diagnòstics donant pas posteriorment a la participació dels assistents.

El segon bloc es tractarà des del punt de la genètica i avanços realitzats en els estudis del trastorn. Es presentarà l’actual línea d’investigació que es du a terme a l’Hospital Vall d’Hebron, que té com objectiu principal l’ identificació dels gens candidats implicats amb el TDAH, mitjançant estudis d’associació de tipus cas-control i familiar. El coneixement de les variants genètiques associades al TDAH podrien, en un futur, ser utilitzades com un element predictiu del risc de patir la malaltia i permetre confeccionar estratègies terapèutiques personalitzades.

La conferència en general serà d’un caire més sanitari, en quant suposa una trobada d’investigadors de reconegut prestigi científic que, amb l’objecte de presentar resultats obtinguts pels grups d’investigació corresponents, aprofundiran en l’entramat etiològic i en els últims avanços en matèria de prevenció, diagnòstic i tractament durant el llarg de la vida de l’afectat.

Es tracta d’ explicar i de fomentar la coordinació del projecte d’abordatge multidisciplinari i dels protocols que proporcionen elements de comprensió i que orienten a la pràctica d’un bon tractament multimodal.

Des de l’associació APYDA, considerem aquesta jornada de vital importància mèdica, dons creiem que la informació i la formació constitueixen pilars fonamentals bàsics per al coneixement, reconeixement i difusió dels diferents aspectes que contribueixen a minimitzar els efectes del trastorn. Volem la normalització i integració del col•lectiu d’afectats.

En aquesta línia la jornada no vol ser només un balcó obert a l’espai científic i metodològic, sinó una trobada interdisciplinària entre tots els professionals que tenen la voluntat d’ implicar-se, d’atendre als afectats amb esforç i dedicació, per poder millorar la seva qualitat de vida.

No seríem justos si no manifestéssim també el nostre agraïment a totes aquelles persones i institucions que, d’una forma o d’altra, ens ajuden en l’obtenció dels nostres objectius al llarg de tot el camí i, molt especialment, als professionals que, en tot moment, creuen i recolzen el nostre projecte, aportant molts d’ells, i de forma desinteressada, la seva professionalitat i el seu treball amb una gran implicació.

Professionals que impartiran la conferència:

- Doctor Josep Antoni Ramos Quiroga – Coordinador del Programa de TDAH en adults del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron i Professor Associat de La Universitat Autònoma de Barcelona. Durant els últims anys ha escrit diversos articles científics referents al TDAH en l’adult i ha participat com a ponent en congressos nacionals i internacionals sobre el TDAH. Actualment realitza diferents protocols d’ investigació en l’àmbit del TDAH en l’adult. És membre de l’European Network Adult ADHD i ha participat com autor en el primer consens europeu del TDAH en l’adult. Des del 2004 també realitza les funcions de Coordinador d’Urgències de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron.

- Doctora Anna Bielsa Carrafa - Adjunta de clínica de l’ Unitat de Psiquiatria infantil del Servei de Psiquiatria de l’ Hospital de la Vall d' Hebron. Especialista en Psiquiatria i Psiquiatria Infanto - Juvenil. Presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria Infanto - Juvenil.

- Doctora Rosa Bosch Munsó. Adjunta del Servei de Psiquiatria, Programa Integral del Dèficit d’Atenció en Adults, a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

- Doctora Adela Masana Maran. Coordinadora de CSMIJ de Tarragona (Centre Salut Mental Infantil i Juvenil de l’ Institut Pere Mata). Professora associada de la URV responsable de la assignatura optativa de Psiquiatria infantil.

- Doctora Marta Ribasés. Amplia experiència en el camp de la psiquiatria genètica des de de l’any 1998 en diversos centres d’investigació nacionals i internacionals. Ha realitzat la tesis doctoral “Factors genètics de susceptibilitat en el Trastorns de la Conducta Alimentària”. Forma part del Laboratori de Psiquiatria Genètica del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron on s’han iniciat diferents línies d’investigació orientades a l’estudi dels factors genètics de susceptibilitat implicats en el TDAH i els fenòmens d’addicció a substàncies. Aquesta activitat científica culmina amb més de 20 publicacions internacionals (Human Molecular Genetics, Molecular Psychiatry,Biological Psychiatry, European Journal of Human Genetics y American Journal of Medical Genetics, entre d’altres).


Amb la col•laboració de les psicòlogues d’ APYDA:

- Sra. Enriqueta López Jurado - Llicenciada en Psicologia Clínica per la Universitat Rovira i Virgili; dedicada a las àrees de Psicologia clínica infantil, adolescent i joventut. Treballa des de l’any 1982 en gabinet privat. Psicòloga especialitzada en emergències i catàstrofes i des del 2008 psicòloga de la residència El Trébol de Tarragona.

- Sra. Olga López Jurado - Llicenciada en Pedagogia Terapèutica per la Universitat Rovira i Virgili; dedicada als Trastorns de l ‘aprenentatge en la infància i l’adolescència. Treballa des de l’ any 1997 en gabinet privat.

- Sra. Francisca Ojados González - Psicòloga infanto - juvenil en centre TEDEA a l ‘ Hospital Teknon. Psicòloga infanto - juvenil al CSMIJ de l’ Hospital Clínic de Barcelona. Cursos, seminaris, conferències a pares, professors i altres professionals educatius i clínics sobre el TDAH i sobre l’ estratègies educatives amb nens i adolescents. Fundación Privada ADANA. Coordinadora i terapeuta de los Grups d’habilitats Socioemocionals (nens i adolescents majoritàriament amb TDAH). Fundació Privada ADANA. Barcelona

- Sra. Veronica Zaragoza García - Llicenciatura en Psicologia. Màster Universitari en Psicologia Clínica i de la Salut. Expert Professional en Trastorns Psicològics en Infància i Adolescència

- Sra. Mireia Calvó Monné – Llicenciada en psicologia Universitat Rovira i Virgili. Màster Psicologia clínica y salut. Curs de Pràctica Clínica Supervisada (Curs d’entrenament en habilitats psicoterapèutiques per mitjà de casos reals). Expert Professional trastorns mentals en infància i adolescència.

- Sra. Aida Rovira Moix Psicòloga llicenciada en la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Psicologia Clínica i de la Salut


Àmbits geogràfics d’execució:

Tarragona ciutat i província.

Població a la que s’adreça el projecte:

La jornada està dirigida principalment a professionals del món de la sanitat: psiquiatres, neuròlegs, metges de família, pediatres, psicòlegs clínics, psicòlegs, pedagogs, assistents socials , CSMIJ i serveis socials.
Localización : TARRAGONA
Contacto : Esta dirección electrónica esta protegida contra spam bots. Necesita activar JavaScript para visualizarla

Volver